Не додзвонилися?
Замовити дзвінок!

Випробування бетону

Купити форму для виготовлення зразків бетону у магазині лабораторного та медичного обладнання LabTime

Міцність бетону – це його основна характеристика. Вона має на увазі можливість матеріалу витримувати певні внутрішні напруги, викликані зовнішніми силами, не втрачаючи при цьому цілісності. Тому випробування бетону - необхідна процедура, яка дозволяє визначити низку якостей: міцність, умови затвердіння, структуру, а також інші фізико-механічні показники. Дослідження проводиться декількома способами, найбільш доступний та поширений – аналіз виготовлених у спеціальних конструкціях зразків. При цьому найпопулярніша форма для виготовлення зразків бетону - кубічна (форма куба).

Причини проведення процедури

Бетон є одним із найпоширеніших будматеріалів. Його використовують під час будівництва житлових та промислових будівель, залізобетонних конструкцій, автомобільних трас, мостів, злітних смуг. У зв'язку з цим важливим є ретельне визначення його якостей, що проводиться в кілька етапів: перед початком будівництва, після прийому нового матеріалу від виробника, для перевірки готових конструкцій. Невеликі відхилення від ГОСТів можуть призвести до швидкого зносу, руйнування будівель, створення критичних, аварійних ситуацій, зайвої усадки.

Основні види форм

Як уже було сказано, куб є найпопулярнішою формою для виготовлення зразків бетону. За технічним регламентом можуть використовуватися розбірні конструкції трьох видів:

1ФК-150 - 1-гніздова для зразків величиною 150 х 150 х 150 міліметрів;
2ФК-100 - 2-гніздова для блоків розміром 100 х 100 х 100 міліметрів;
3ФК-70 - 3-гніздова - величиною 70 х 70 х 70 міліметрів.
2ФК-100 призначена для виготовлення двох зразків-кубів, які мають довжину ребра – сто міліметрів. Але іноді використовуються інші розміри (приклад – 1ФК-200).

Зразки, призначені для випробувань, виготовляються у кубічній формі, виконаній із сталі або чавуну. Крім кубічних, компанії іноді вибирають циліндричні (ФЦ) моделі та у вигляді призми (ФП).

Як здійснюється подальша перевірка?

Для контролю за якістю на заводах є лабораторії, співробітники яких уважно стежать за дотриманням техніки процедури виготовлення бетону. Перевірка готової продукції виконується на відповідність різним фізико-технічним параметрам, а саме міцність, морозостійкість, герметичність. Для цього роблять контрольні заливки та виробляють кубічні зразки.

Перед тим, як зібрати конструкцію, виконується нанесення на поверхню мінеральної олії. Тонкий шар подібної речовини наноситься і на внутрішні поверхні, щоб не виникало зчеплення між бетонним матеріалом та формою. Куби залишають тверднути за умов, які гранично близькі до природних.

Випробування стандартних зразків відбувається, як правило, через 28 днів, додатково через 3 і 7 днів. Таким чином, зразки після заливки витримують потрібний тимчасовий період з дотриманням умов, що дозволяють розчину нормально затвердіти. Потім одержані кубики тестуються. Зокрема, щоб перевірити на міцність стиснення їх відправляють у прес. Отримані значення звіряють з вимогами Держстандарту.

Як вибрати конструкцію?

За ГОСТом форми для випробування бетону повинні бути певних розмірів, виключати мимовільне ослаблення під час затвердіння матеріалу, складатися з мінімальної кількості розбірних деталей. Вони повинні дозволяти вилучення зразка без його пошкодження.

Форма для виготовлення зразків бетону у Києві
Купити найпопулярнішу форму для виготовлення зразків бетону можна на сайті нашої компанії. Представлений товар сертифікований, відповідає вимогам ДСТУ, підходить для випробувань бетону в будь-яких масштабах.

2350